Introduktion till Peru

Kontrasternas Land

Detta slitna uttryck har väl sällan kommit mer till sin rätt än när det används om just Peru. Landets märkliga geografi skapar en enorm variation av klimat och skiftande landskap. En mångfald få länder i världen kan jämföra sig med. Men mångfalden och kontrasterna speglas även i Perus långa och säregna historia, dagens etniska sammansättning och den enorma kulturrikedom landet vilar på. Peru är utan tvivel ett av världens mest spektakulära länder och idag ett hett resmål för människor från hela världen. Ett besök i Peru blir en intensiv upplevelse där höjdpunkterna är många. En tur i vassbåt på Titicacasjön blandas med trekking längs gamla Inkaleder, besök på färgsprakande indianmarknader, lekande sjölejon och pingviner på Ballestasöarna eller en expedition ut i djungeln. En resa till Peru är också en färd tillbaka i tiden, till forna högkulturer och deras ännu olösta mysterium. Och naturligtvis är ett besök i Peru även ett möte med dagens samhälle, med människor i stad och på landsbygd. En resa fylld av folkliv, spännande mat, musik och dans från Perus alla olika regioner.

 

Natur & Kultur

På en yta nästan tre gånger större än hela Sverige samlas naturområden från torraste öken till snöklädda fjälltoppar och grönskande regnskog. Mellan sig skapar dessa naturområden en otrolig ekologisk mångfald: av 101 ekologiska zoner som finns definierade i hela världen rymmer Peru inte mindre än 84 stycken. Detta gör Peru till ett mycket attraktivt resmål där naturupplevelser står i centrum, vilken del av landet man än besöker. I väster slår Stilla Havets brytningar outtröttligt mot Perus milslånga stränder. Hela västra delen av Peru är en enda lång strand, en ofta torr och ödslig kustremsa på nära 3000 km men som inte är mer än mellan 30 och 90 km bred. Trots att kusten bara upptar 11% av landets yta bor här över hälften av Perus befolkning, oftast i större städer som Lima, Trujillo, Chiclayo och Piura.

Anderna tornar sedan upp sig och går som en barriär mellan kust och djungel. Denna bergskedja kan liknas vid Perus ryggrad och många förknippar just Peru med högland och Anderna. På slätterna strövar alpaca- och lamadjur fritt och högt i skyn seglar den jättelika kondoren fram. Åkrar och terrassodlingar ligger som ett färgglatt lapptäcke över bergen och bönderna arbetar med sådd och skörd. Här, på tre till fyra tusen meters höjd, lever dagens inkaättlingar: höglandsindianer som behåller sina andinska traditioner och talar ”inkaspråket” quechua som första språk. Men Peru är ett tropiskt land och öster om bergen breder molnskog och regnskog ut sig över enorma områden. Djungeln täcker 3/5 delar av landets yta och nationalparker som Manu och Tambopata klassas som några av världens mest artrika områden, både vad gäller flora som fauna. Nära Iquitos i norra Peru kan man se början av den mäktiga Amazonasfloden där Marañon och Ucayali floderna möts och förenas.

 

Levande Historia

Peru omtalas ofta som Inkalandet och med all rätt. I staden Cuzco i södra Anderna föddes Inkariket som under ett hundratal år växte sig till det starkaste och mäktigaste imperiet i hela Amerika. Inkafolket har lämnat efter sig bevis på sin storhet i form av byggnader, tempel och palats som vi idag beundrar med häpnad. Men Inkakulturens samhällsorganisation och makalösa byggnadskonst var bara toppen av ett isberg. Den byggde på många, långa århundraden av utveckling hos Perus så kallade pre-inka kulturer. Grupperingar såväl på kusten som på Andernas högland och faktiskt även i djungeln bildades, utvecklades och försvann. Högt uppe i bergen återfinns resterna av Chavínkultens hemlighetsfulla underjordiska tempel med dess mytiska stenristningar. Längs kusten finner vi Paracaskulturen och deras naturfärgade textilier vars invecklade mönster lyser lika klart idag som när de skapades för två tusen år sedan. Nazcafolkets gigantiska linjer och figurer mitt ute i den torra öknen kan endast ses ifrån luften och är fortfarande ett mysterium för besökaren. Mochicakulturens levande keramikfigurer speglar deras samhälle in i minsta detalj och kan idag beundras i tusental på museum över hela Peru. Kungadömet Chimus skickliga guldsmeder skapade underbar konst och dess folk byggde världens största lerstad – Chan Chan. För att inte tala om Inkarikets enorma guldskatter, som för dem var en symbol för det allra heligaste i livet och universum – tayta inti, fader solen. Arvet från fornkulturer och svunna imperium finns spridda över hela landet och varje år upptäcks nya ”försvunna städer” och sedan länge glömda skatter. Peru kallas ibland världens största utomhusmuseum och det ligger nog mycket i det uttrycket.

 

Minnen För Livet…

Det som gör just Peru så unikt är kanske blandningen av historia, kultur och naturupplevelser på en och samma gång. En resa till Peru blir en oförglömlig upplevelse, vilket område man än väljer att besöka och vilka specialintressen man än må ha. Välkommen att upptäcka Ditt Peru!

Snabb info

República del Perú

Självständig republik sedan 28 juli 1821

Yta: 1´285,216 km2 (nästan 3 ggr större än Sverige)

Invånare: 30,1 miljoner (uppskattning INEI 2012)

Huvudstad: Lima (c:a 9,4 miljoner invånare)

Största städer: Arequipa, Trujillo, Chiclayo, Piura, Iquitos, Chimbote, Huancayo, Cuzco, Ica

Demografisk spridning: 55% av befolkningen bor på kusten, 32% på höglandet och 13% i regnskogen

Urbanisering: 76% av befolkningen bor i större samhällen och städer, 24% bor på landsbygden (INEI 2007)

Språk: Spanska i hela Peru, quechua och aymara på höglandet och ett dussintal olika djungelspråk

Etnisk sammansättning: 45% indianer, 37% mestiser,15% med europeiska rötter, 3% med afrikanska eller asiatiska rötter

Religion: 81% katoliker, 13% evangeliska kyrkor, 6% övriga

Högsta berg: Huascarán 6768 m, Yerupajá 6617 m, Coropuna 6426 m, Ausangate 6384 m

Längsta floder: Ucayali 1771 km, Marañon 1414 km, Putumayo 1380 km, Amazonas floden börjar i Peru

Största insjöar: Titicacasjön 3810 m ö h (8340 km2), Juninsjön 4100 m ö h